Magyar Élelmiszerkönyv
A Magyar Élelmiszerkönyv a hazai forgalmazású élelmiszerek és élelmiszer-összetevők csoportjainak, illetve egyes élelmiszereknek a minőségére, biztonságára és jelölésére, valamint vizsgálatuk során alkalmazandó módszerekre vonatkozó szabályozások gyűjteménye.
A Magyar Élelmiszerkönyv iránymutatást ad a gyártóknak és tájékoztatást a lakosságnak az elvárt, megbízható minőségű termékekről, azok összetételi jellemzőiről, tisztességes gyártási gyakorlatukról és az ellenőrzésük során alkalmazandó vizsgálati módszerekről.
Az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása, a fogyasztók teljes körű, tisztességes tájékoztatása mellett fontos cél a jó minőségű élelmiszerek térhódításának elősegítése, a gyenge, rossz minőségű élelmiszerek piacának visszaszorítása.
A Magyar Élelmiszerkönyv lehetőséget ad a magasabb, kiemelkedő minőségű termékek megkülönböztetésére, valamint a nemzeti sajátságok érvényesítésére, a hagyományos magyar termékek jó minőségének megőrzésére is.
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú, tejtermékeket szabályozó előírásában az alábbi termékkategóriák esetében kerültek meghatározásra minőségi, érzékszervi, összetételi és jelölésbeli követelmények:
• oltós alvasztású, érlelt sajtok;
• savanyú és vegyes alvasztású sajtok;
• sajtkészítmények;
• ömlesztett sajtok és ömlesztett sajtkészítmények.
A megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott tejtermékekről szóló 2-104 számú irányelv a különleges minőségre utaló jelöléssel forgalomba hozott termékekre vonatkozik, meghatározza az ezen termékekhez kapcsolódó elvárásokat. Az irányelvben a legismertebb sajtok kerültek szabályozásra:
• Gomolya sajt,
• Óvári sajt,
• Trappista sajt,
• Pálpusztai sajt,
• Körített túró.
A 2-105 számú irányelv a kézműves, különleges minőségre utaló jelöléssel forgalomba hozott termékekre vonatkozik, leírja az ezen termékekkel kapcsolatban kialakult magyar szokások főbb jellemzőit és az ezekből következő fogyasztói elvárásokat. Az irányelv az alábbi sajtokra vonatkozóan határoz meg szigorúbb kötelezettségeket:
• Juhgomolya sajt,
• Óvári sajt,
• Trappista sajt,
• Pálpusztai sajt,
• Körített túró.